Koktajl jabłkowy
Jabłka to ogromne korzyści zdrowotne dla organizmu człowieka, wynikające z tego, że są źródłem wielu cennych witamin. W swoim składzie zawierają witaminę C oraz witaminę A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, E, D, K, Retinol, tokoferol i minerały, dużą ilość błonnika roślinnego, a także pektynę (w 100 g świeżego jabłka jest od 1 do 1,5 grama). Zawartość witaminy C w jabłkach jest zmienna, gdyż zależy od odmiany jabłek, warunków klimatycznych i sposobu uprawy, dlatego może wynosić od około 4mg/100 gramów owocu do ponad 21mg/100gramów.
Jabłka możemy jeść ze skórką, bez skórki, jako smażone dżemy z różnymi dodatkami, a także pić w postaci soku, musu jabłkowego i jako koktajl jabłkowy. Surowe jabłka są źródłem błonnika i posiadają niską wartość na indeksie glikemicznym, dlatego polecane są osobom chorującym na cukrzycę lub hiperglikemię. Koktajl jabłkowy możemy przyrządzić na wiele sposobów. Przepisów z udziałem jabłek jest wiele, a oto jeden z nich:
Koktajl jabłkowy z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 1 jabłko,
- 200 ml soku jabłkowego,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
1. Jabłko obieramy i usuwamy gniazda nasienne z pestkami.
2. Pokrojone na małe kawałki jabłko wkładamy do blendera miksujemy razem z pozostałymi składnikami.
3. Opcjonalnie zamiast gałki muszkatołowej możemy dodać cynamon lub kardamon.
4. Koktajl jabłkowy nalewamy do wysokiej szklanki i podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Do koktajlu możemy dodać też kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny. Inny przepis w wersji z dodatkiem jogurtu naturalnego i miodu przedstawia się następująco:
Koktajl jabłkowy z jogurtem naturalnym i miodem:
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1 jabłko,
- miód lub cukier
Wykonanie:
1. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
2. Kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce na dużych oczkach.
3. Jogurt miksujemy z jabłkiem albo mieszamy jogurt ze startym jabłkiem.
4. Doprawiamy do smaku miodem albo cukrem według indywidualnych upodobań.
5. Tak przyrządzony koktajl jabłkowy możemy wykorzystać do ryżu, a w wersji z twarożkiem (zamiast jogurtu) można uzyskać masę, którą rozsmarujemy naleśniki.
Równie przepyszny jest koktajl jabłkowy z dodatkiem cynamonu:
Koktajl jabłkowy z cynamonem
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- około 400g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne .
2. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cynamon i wszystko miksujemy na jednolitą masę
3. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt, chwilę miksujemy i gotowe .
4. Koktajl jabłkowy przelewamy do szklanki i opcjonalnie możemy przybrać plasterkiem jabłka, zaś wierzch koktajlu lekko oprószyć cynamonem.
Korzyści zdrowotne, jakie płyną ze spożywania jabłek są nieocenione i bezdyskusyjne. Jabłka są i będą zawsze bardzo zdrowe. Sposobów ich dostarczanie do organizmu jest bardzo dużo i w zasadzie tylko od nas zależy w jakiej formie będziemy je spożywać. Dlatego koktajl jabłkowy to dobra alternatywa dla wszystkich wielbicieli jabłek.