Koktajle owocowe

Pij na zielono

Polska – jak i cały świat – w ostatnim czasie oszalała na punkcie zielonych koktajli. Z ich dobrodziejstwa korzystają celebryci, blogerzy kulinarni i lifestyle’owi, coraz częściej do ich picia namawiają także sportowcy. Dlaczego?
Zielony koktajl – dobry pomysł
Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Jeden koktajl jest w stanie zapewnić organizmowi ogromny zastrzyk witamin i składników mineralnych, nieosiągalnych inną drogą. Szklanka zielonego koktajlu to coś więcej niż napój. Ze względu na skład traktowana może być jako pełnowartościowy – i bardzo cenny przy okazji – posiłek. Rzadko kiedy bowiem człowiek jest w stanie spożyć w czasie jednego posiłku kilka łodyg selera, kilka sztuk papryki czy ogórka, a do tego pełnego bogactwa ziół i owoców. Zielony koktajl daje taką możliwość. Blender czy mikser skutecznie zmniejsza objętość do formy płynu, dzięki czemu pochłonięcie takiej dawki nie stanowi żadnej trudności. Cenne dodatki dołączone do zielonych warzyw pozwalają zaś dostarczyć organizmowi większość witamin, minerałów i antyoksydantów.
Zielone koktajle przebojem wdarły się na rynek, a ich ogromna popularność i szeroko reklamowane cudowne właściwości sprawiły, że stały się składową diet i tzw. sokowych detoksów. Mimo że dietetycy nie polecają tego typu paragłodówek, po zielone koktajle niewątpliwie warto sięgać nie tylko dla zdrowia, ale i szczupłej sylwetki. Dodatkowo, jeśli uzupełnimy je dodatkowymi składnikami, rzeczywiście będą stanowiły samodzielny posiłek i ciekawy przerywnik w klasycznym sposobie odżywiania.
Dlaczego zielone?
Zielony kolor wskazuje na obecność chlorofilu w roślinie. Bogactwo tego elementu pozwala dostarczyć do organizmu ogromny zastrzyk magnezu i żelaza. Oba składniki mają znacznący wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego oraz nerwowego. Chlorofil ma jednak jeszcze jedną olbrzymią zaletę: umożliwia pozbycie się toksyn z organizmu, zwalcza bakterie i wolne rodniki.
Zielony kolor warzyw i ziół wskazuje także na zawartość kwasu foliowego – ważnego nie tylko dla kobiet w ciąży. Nie tylko w przypadku przyszłych mam wspomaga układ nerwowy, krwionośny i pokarmowy.
Jakie dodatki?
W sytuacji, gdy koktajlem będziemy chcieli zastąpić tradycyjne jedzenie, warto wzmocnić ich zawartość białkiem. Świetnie sprawdzą się tutaj produkty mleczne, jak na przykład jogurt, kefir, mleko. Dobrym pomysłem jest także sproszkowana serwatka, a w przypadku sportowców sproszkowana odżywka proteinowa. Zdrowe tłuszcze w diecie uzupełnią natomiast wsypane do blendera orzechy lub pestki, olej kokosowy, a także awokado, które świetnie łączy się z innymi składnikami.
Jakie smaki?
Nie warto trzymać się konkretnych przepisów na koktajle, których mnóstwo jest zarówno w internecie, jak i kolorowych pisemkach. Sekretem skutecznego uzupełniania diety koktajlami jest przede wszystkim kierowanie się swoim własnym smakiem i gustem. Ważne jest także urozmaicanie składu napojów: im większa pula owocowo-warzywna dodana do miksu, tym większe bogactwo składników odżywczych i mniejsza nuda w kuchni.
Warto pamiętać, że niektóre warzywa wyróżniają się wysoką zawartością wody przy stosunkowo niedużej wartości kalorycznej. To między innymi ogórek czy seler. Używając tych warzyw, można dolewać znacznie mniej płynów. Zawartość płynu jest oczywiście także rzeczą gustu. Nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazań, by spożywać gęste, a nawet nadające się do jedzenia łyżeczką miksy.
Bardzo dobrym pomysłem na odmienienie smaku koktajlu jest używanie owoców. W przypadku diety redukcyjnej należy zwrócić uwagę na zawartość kaloryczną takiego napoju. Świetnym dodatkiem będą ananasy znane ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie, sprawdzą się także jabłka, gruszki, owoce jagodowe, brzoskwinie i nektarynki. Ciekawą kremową konsystencję naszym koktajlom nadawać będą natomiast banany i awokado. Z tymi pierwszymi także należy uważać na diecie odchudzającej. Awokado za to będzie stanowić w koktajlu źródło dobroczynnych tłuszczów.
Koktajl warto także doprawić sokiem z cytryny, który nie tylko doda napojowi charakterystycznej świeżości i lekkości, ale wspomoże także wchłanianie żelaza obecnego np. w szpinaku czy zielonej pietruszce. Smak świetnie podrasują wytrawne dodatki: szczypta pieprzu cayenne, chili, czosnku, pieprzu, ziół. Wszystkie ostre przyprawy przyspieszają metabolizm, stając się sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Dodatek soli morskiej lub himalajskiej będzie wskazany w przypadku osób aktywnych i zajmujących się sportem profesjonalnie.
Poza tym warto sięgać po produkty niekoniecznie zielone. Dodatek bogatych w potas i likopen pomidorów czy zawierającego żelazo buraka sprawi, że koktajle dodatkowo zyskają na wartości. Można poeksperymentować także z dodatkiem zielonej herbaty… Jedynym ograniczeniem w zawartości blendera jest wyobraźnia komponującego koktajl.

Dodaj komentarz