Jak parzyć zioła?
Mimo szerokiego asortymentu ziołowych herbatek dostępnych w sklepach, warto zadać sobie tytułowe pytanie. Okazuje się bowiem, że – aby w pełni wykorzystać dobrodziejstwo ziół – inaczej należy przygotowywać napar z liści, inaczej zaś ten z korzeni.
Korzenie, takie jak łopian, skrzyp czy mniszek, koniecznie trzeba wygotować przez kilkanaście minut w wodzie. Samo zalanie ich wrzątkiem nie pozwala wykorzystać w pełni możliwości, jakie dają te zioła. Korzenie są bowiem dosyć twarde. Napary z liści wystarczy zaś zalać gorącą wodą. Najpopularniejszym sposobem jest napar sporządzony z wody o temperaturze ok. 80 stopni, przykryty talerzykiem na kilka minut, by wydobyć pełnię aromatu i możliwości ziołowej herbatki.
W przypadku delikatnych liści ziół pokusić się można także o przyrządzenie herbatki „na zimno”. Wówczas wystarczy liście zalać zimną wodą i pozostawić pod przykryciem na co najmniej kilka godzin. To doskonały pomysł, aby przyrządzić zimny napój na gorące letnie dni z wykorzystaniem mięty czy melisy. W tym przypadku zioła można łączyć również z owocowymi dodatkami, takimi jak cytryna, limonka, owoce jagodowe.